Външният министър: България би подкрепила нови санкции срещу Москва

Външният министър: България би подкрепила нови санкции срещу Москва
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Москва, ако се установи, че Руската федерация нарушава мирното споразумение, постигнато за Източна Украйна. Това заяви министър Даниел Митов в изказването си по време на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз (ЕС) "Гимних" в Рига, съобщиха от МВнР.

> Неформалната среща “Гимних” се организира веднъж на всеки шест месеца в рамките на текущото председателство на ЕС. Тя носи името си от замъка “Гимних” в областта Северен Рейн-Вестфалия, където през 1974 г. се е първата подобна среща по време на германското председателство на ЕС <

Наред с усилията за пълно прилагане на споразуменията от Минск и установяването на механизъм за контрол на изпълнението,

ЕС трябва да увеличи подкрепата си по линия на политическите и икономическите реформи

и демократизацията на Украйна, заяви още българският външен министър.

Акценти в дискусиите в Рига бяха кризата в Украйна и отношенията на ЕС с Русия, усложнената обстановка и усилията за постигане на национално съгласие в Либия, подготовката на Срещата на върха по Източно партньорство в Рига през май тази година, прегледът на Европейската политика за съседство и актуализацията на Европейската стратегия за сигурност.

Първите дипломати на 28-те направиха преглед на изпълнението на споразумението от Минск и се обединиха около мнението, че в краткосрочен план най-ефективната подкрепа от страна на ЕС за неговото спазване минава през

съдействие за специалната наблюдателна мисия на ОССЕ

която наблюдава спазването на примирието и изтеглянето на въоръженията от Източна Украйна. Външните министри обсъдиха възможността мисията на ОССЕ да бъде подпомогната чрез усилване на нейния капацитет и численост.

ЕС следва да остане безусловно единен в позициите и действията си по отношение на политиката си и партньорските отношения със страните от Източното партньорство, бе потвърдено в хода да дискусиите. Те са основани на ценностен модел и взаимност в ангажимента, в името на подкрепа и съдействие с конкретни и полезни инструменти за независимия европейски избор на страните-партньори.

Външните министри направиха преглед на Европейската политика за съседство (ЕПС). Митов заяви българската позиция за необходимостта от по-ефективна, видима и ориентирана към резултати ЕПС. Балансът между източното и южното направление е важен, с

връщане към ресурсното обезпечаване от инструментите на ЕС на изток

Необходимо е Европейският съюз да обърне повече внимание към региона на Черно море , подчерта той. По думите му  засилено внимание заслужават нови аспекти от взаимен интерес със съседите като енергийна сигурност, институционална реформа, миграция, мобилност и борба с тероризма.

По отношение на актуализацията на Европейската стратегия за сигурност външните министри на 28-те бяха единни, че в променящата се геостратегическа среда ЕС следва да е про-активен. България е за постепенно и прагматично актуализиране на ЕСС, която да отговаря навременно и адекватно на динамичните променящите се предизвикателства, в сътрудничество със стратегическите партньори. От ключово значение за ЕС е амбицията да бъде обезпечена със съответните ресурси и да имаме ясна приоритизация на усилията.

#санкции срещу Русия #Русия #санкции #Даниел Митов #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници