"Сотбис" разпродава черепи и мечки (СНИМКИ)

"Сотбис" разпродава черепи и мечки (СНИМКИ)
Снимки и източник: Аrtprice.bg
A A+ A++ A

Аукционната къща "Сотбис" прави в Лондон тридневна разпродажба, чиято главна тематика е черепи и мечки. Странната колекция е обединена от необичайната тема - мечките като символ на мощ и жизненост и черепите, напомнящи преходността на живота. Има най-различни предмети - от порцеланови съветски олимпийски мечета (оценени на 40-60 паунда) до мраморни черепи от възрожденската епоха и японски издълбани фигурки - окимоно.

На по-сериозното изкуство са посветени отделни вечерни търгове. На тях мечките не са чак толкова много: зелена плоска муцунка, напомняща на Мики Маус на Джеф Кунс (оценявана на 350-450 хиляди паунда) и ситопечат на Анди Уорхол с панда-барабанист за 40-60 хиляди паунда (на снимката долу).

Черепите също са няколко: боядисан бронзов на братя Чапман (20-30 000 паунда) и живописен на Георг Базелиц (300-400 хиляди паунда). Всичко останало с лекота се дели на две „части“, за живота и смъртта, тъй като цялото изкуство е посветено на тази тема.

Сред по-известните произведения на изкуството са „Без име“ на Марк Ротко -

най-скъпата творба в цялата колекция, оценена на 2-3 млн. паунда

черният като нощта „Пространствен концепт“ на Лучо Фонтанd (1-1,5 млн. паунда), произведение на Алън Джоунс (400-600 хиляди паунда), инсталация от таблетки „Дванадесет хапчета“ на Деймиън Хърст (200-300 хиляди паунда), както и ситопечат с Ленин и Мао на Уорхол.

Вторият ден на търга ще бъде посветен на по-ниско оценяваното изкуство, а третият ден ще бъде чисто тематически – ще има стотици мечки и не по-малко черепи. Впечатлението, което създава изложбата е, че колекционерът се е увличал по Русия е невярно. Има руски сребърни табакери с мечета и порцеланова фигурка с панаирни артисти от фабрика "Гарднер", но също така в нея се срещат германски и австрийски бронзови мечки, стъклени американски мечета на фирма Тифани, английска дърворезба и японски фигурки.

В "Сотбис" смятат, че това е най-странната колекция за цялата история на аукционната къща в продължение на 270 години. Търговете ще се проведат в Лондон от 10 до 12 март.

#Сотбис #мечки #търг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници