Мъж видя жена си отново след 10 години слепота (ВИДЕО)

Мъж видя жена си отново след 10 години слепота (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Мъж видя жена си след близо 10 години слепота. 68-годишният Алън Здерад ослепява преди десетилетие вследствие на очно заболяване. Технологичният напредък обаче му даде възможност да „прогледне“ отново, съобщава Csmonitor.com.

Това е най-новото доказателство, че напредъкът с протезите, включително в нови сфери като слепота и глухота, може да подобри възприятията на хората с увреждания.

Здерад е бил избран от офталмолога и изследовател Реймонд Йези от клиниката Майо в Минесота, за да му бъде вградена ретинална протезна система. Технологията е наречена "Second Sight Argus II". Досега тази процедура е била приложена само на 15 други пациенти в САЩ.

Процедурата включва хирургичното имплантиране на 60 електроди в ретината. Те си взаимодействат с външен компютър и специални очила, а след това сигналите директно се изпращат към очния нерв.

Две седмици след операцията, Здерад е с жена си, децата и внуците си и очаква да види дали процедурата е успешна... Бавно, но започва да фокусира стаята.

Технологията за имплантиране на ретинална протезна система  е одобрена за прилагане през януари 2014 г. Тя е усъвършенствана повече от 25 години, а инвестициите в нея са за над 300 милиона долара.

Понастоящем технологията е имплантирана на около 100 други пациенти по цял свят. Макар че тя все още не е на нивото на естествения зрението, но хората успяват да различат форми, макар че не могат да видят подробности от лицата на хората.

Здерад заявява, че въпреки всичко това не му пречи да види съпругата си Кармен. "Тя е най-красивата в стаята.", заявява развълнуван мъжът.

През април 2013 г. 3-годишният Грейсън Кламп от Северна Каролина стана първото дете в САЩ, което получи слухов мозъчен имплант. След процедурата момченцето плени сърцата на хората. Над 4 милиона души наблюдаваха реакция на момченцето, когато чува гласа на баща си за първи път.

 

#зрение #мъж #слепота #технология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници