Дългът минава: ДПС реши да подкрепи ратификацията

Дългът минава:  ДПС реши да подкрепи ратификацията
A A+ A++ A

ДПС сега ще подкрепи ратификацията на заема от 16 млрд. лева в този вид и след тези дебати. Това заяви от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС.

Удовлетворени сме от заявката за реформи и това, че 2 млрд. лева няма да се пипат, каза той.

"Поемам ангажимент поне 2 млрд. лв от този разчет, който сме направили, няма да се налага да бъдат ползвани от лимита по рамковата програма за поемане на дълг", каза минути преди това финансовият министър Владислав Горанов.

„Числото, което се иска като лимит за договора между България и банките-посредници е стряскащ, но ние сме преформатирали дебата от ежегодно планиране към дебат, близък до хоризонта, по който по Конституция носи едно правителство”, обясни финансовият министър.

Имаше проблеми - политически – дефицит на дебати, икономически – отказ от реформа с такъв размер на дълга и финансови, но днес ги преодоляхме, потвърди и Йордан Цонев. Иновативният подход за първите 3 години е добър, но това трябваше да стане в дебата като днес – макар и късно. Дългът не е от сега, той е взет от всички нас, които сме управлявали.

Цонев посочи, че дебата се е върнал в рамката, в която е трябвало да бъде от самото начало.

„Вчера на заседание на ПГ на ДПС казахме три аргумента, които липсват в този дебат”, добави Цонев и подчерта, че когато се говори за дълг, трябва да се остави да бъде поет при максимално добри за страната условия.

„За дълг се говори така – консултации между политическите сили, убеждаване в абсолютната необходимост, коригирането му, ако е възможно тогава се влиза в зала и не се говори. Всичко останало е каквото видяхме 2012 – 2013 година. Ние сме удовлетворени от това, че има заявка за реформи с 2 млрд. лева по-малко. Ще следим за правенето на реформи, как се разходва дълга”, каза още Йордан Цонев.

#ДПС #дълг #ратификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници