1,33 млн. долара компенсация за измъчвания в Либия лекар Ашраф

1,33 млн. долара компенсация за измъчвания в Либия лекар Ашраф
След като медиците бяха освободени, Ашраф дойде в България и дори се ожени за българка, но бракът им се разпадна бързо. Снимка: breitbart.com
A A+ A++ A

Компенсация от 1,33 млн. долара постанови холандски съд заради мъченията в либийски затвори на палестинския лекар с българско гражданство Ашраф.

Ашраф ал Хаджудж прекара 8 години зад решетките заедно с пет български медицински сестри по обвинения за умишлено заразяване на деца с вируса на СПИН.

Той и българките, които бяха освободени през 2007 година, твърдяха, че присъдите им са базирани от изтръгнати със сила самопризнания, предава „Гълф нюз“, цитиран от „Фокус“.

Ашраф Джума Хаджудж, който е от палестински произход, заведе дело на 27 юли 2011 г. срещу 12 либийски държавни служители пред граждански съд в Хага, който обяви решението си на 21 март.

Нито един от обвиняемите не присъства в съда. „Нямаме никаква представа къде се намират“, призна адвокатката на Ашраф Лизбет Зегвелд.

„Смятам, че тъй като тези служители са работили за държавата, либийското правителство би трябвало да плати обезщетението. Правителствата може да се сменят, но те остават отговорни“, допълни Зегвелд.

41-годишният Хаджудж, който живее в Холандия, беше осъден на смърт с пет български медицински сестри през 1999 г. в Либия по обвинение, че са заразили с вируса на СПИН стотици деца в болница в Бенгази, което те оспорваха.

Под международен натиск присъдата им беше променена на доживотен затвор, откривайки пътя за екстрадирането им. Медиците, които бяха освободени през 2007 г., бяха върнати в България с френския президентски самолет от бившата съпруга на президента Никола Саркози Сесилия. Те бяха помилвани от българския президент.

Медиците сезираха и Комитета за човешките права на ООН.

Адвокатът на Ашраф ал Хаджудж посочва, че сега Холандия и ЕС трябва да гарантират, че либийските власти ще изплатят компенсацията.

#Ашраф #Ашраф ал Хаджудж #Либия #Холандия #ЕС #Хага #затвор #мъчения #СПИН #самопризнания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници