Xiaomi изпревари Samsung в Китай

Xiaomi изпревари Samsung в Китай
A A+ A++ A

Китайската компания Xiaomi от години се радва на стабилен ръст и нарастващ пазарен дял. Последните данни на IDC ясно показват, защо дори Google започва да гледа на Xiaomi като на заплаха за своя бизнес. Данните са за пазара на смартфони и според тях китайците са успели да задминат Samsung по продажби. Това се е случило на ключовия китайски пазар, където за миналата година компанията е едноличен лидер с пазарен дял от 12,5%.

На второ място е останал досегашният лидер Samsung с 12,1%. Любопитното в данните е, че Xiaomi са успели да увеличат своя дял с цели 186% на годишна база, и от нишов играч са еволюирали до пазарен лидер. В същото време корейците са регистрирали спад с 22%, което им е коствало и първото място. Интересен факт е, че Samsung са и единственият производител в Топ 5 в Китай, който отбелязва спад спрямо миналата година.

Според IDC успехът на Xiaomi се дължи на модела на бързи онлайн продажби при старта на нови продукти, които генерират напълно безплатна реклама за компанията, както и на ниските цени, които в комбинация с мощния хардуер правят устройствата на компанията изключително атрактивни за местните потребители. Apple от своя страна също са отчели изключително сериозен ръст на продажбите в Китай, но той не е бил достатъчен, за да ги катапултира в Топ 5 на местния пазар. През последното тримесечие на миналата година положението е по-различно – Apple вече са на второ място по пазарен дял в Китай, а Samsung са слезли до пето.

Източник: IDC

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници