Джихадистите унищожиха 10 000 книги, сред които ценни ръкописи

Джихадистите унищожиха 10 000 книги, сред които ценни ръкописи
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Джихадистите от радикалната групировка „Ислямска държава” взривиха Централната библиотека в иракският град Мосул. Изгорени са общо към 10 000 книги, сред които най-редки и ценни ръкописи, предаде ТАСС. Медията цитира директора на библиотеката Ганем ат Таан, че взривът предизвикал силен пожар, който обхванал цялата триетажна сграда на библиотеката - една от най-старите в Ирак. В нейния двор екстремистите запалили огън, в който хвърлили книги и ръкописи. 

Вторият по големина иракски град, на 400 км северозападно от Багдад, от юли миналата година е под контрола на въоръжените банди на „Ислямска държава”.

"Ислямска държава" системно унищожава библиотеките във всички територии под неин контрол. В Централната библиотека бойците нахлуха през януари, като разбиха вратите, а после натовариха 2000 книги – детска литература, поезия, философия и издания за спорт, култура, здраве и наука – в шест товарни камиона. Тогава те пощадиха само текстове, посветени на исляма.

Екстремистите вече разрушиха много археологически обекти, които обявиха за езически, както и мюсюлмански храмове, сочени за идолопоклонически. Припомняме, че в събота те взривиха една от най-старите джамии в Северен Ирак - „Ал Фарук” в провинция Анбар, която е построена през VII век.

На среща през септември м.г. ЮНЕСКО предупреди страните по света и основните музеи по света за възможна поява на откраднати артефакти от джихадистите. ЮНЕСКО освен това е призовал Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, забраняваща продажбата на всякакви предмети, свързани с културното наследство на Ирак и на Сирия.

#ислямска държава #Ирак #Мосул #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници