Ислямисти взривиха иракска джамия от VII век

Ислямисти взривиха иракска джамия от VII век
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Екстремисти от групировката "Ислямска държава" са минирали и взривили една от най-древните джамии в Ирак - "Ал Фарук". Както посочи говорителят на властите в иракската провинция Анбар, Сулейман ал Кабиси, джамията е разрушена до основи. Думите му са цитирани от телевизия "Ал Арабия" в събота.

Строежът на джамията „Ал Фарук”, в иракската провинция Анбар на 90 км на запад от град Рамади, е започнал във втората половина на VII век, по времето на халиф Омар ибн ал Хатаб (ал Фарук) и е наречена в негова чест. Досега тя е била нееднократно реставрирана и е имала особен статут като дълбоко почитана светиня, отбелязва ТАСС.

По информация на министерството на туризма и древните паметници на Ирак по-малко от година след рязката активизация на дейността на групировката „Ислямска държава” в страната в контролираните от екстремистите територии са унищожени около 30 религиозни обекта, представляващи изключителна историческа ценност. Сред тях са древни джамии, мавзолеи, християнски църкви, няколко манастира. Откроява се джамията на пророк Йона в северния иракски град Мосул, която се почиташе както от мюсюлмани, така и от християни.

Припомняме, че на среща през септември м.г. ЮНЕСКО предупреди страните по света и основните музеи по света за възможна поява на откраднати артефакти от джихадистите. ЮНЕСКО освен това е призовал Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, забраняваща продажбата на всякакви предмети, свързани с културното наследство на Ирак и на Сирия.

#ислямска държава #ЮНЕСКО #Ирак #джамия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници