Пет авиокомпании напуснаха Летище София за година

Пет авиокомпании напуснаха Летище София за година
Оттеглянето на авиопревозвачи означава по-малко приходи за летището от такси за кацане и наземно обслужване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От началото на миналата година общо пет авиокомпании спряха полетите си от и до Летище София, като последната, която го направи, беше чешкият национален превозвач – CSA.

През миналата година полетите си до София преустановиха турската нискотарифна компания Pegasus Airlines, швейцарският превозвач Swiss, фалиралият унгарски национален превозвач Malev, изпълняващата полети до Копенхаген Cimber Sterling.

Единственият привлечен нов превозвач на летището в София е Qatar Airways през миналата година, съобщава „Капитал daily“.

Това очаквано повлия на резултатите на софийското летище. Броят на полетите от и до него през февруари е спаднал на 3169 от 3467 през същия месец на миналата година.

„Регистрираният спад е аналогичен на този от месец януари и е резултат от оттеглянето на четири авиокомпании, които изпълняваха директни полети до София през февруари предходната година“, съобщиха преди дни от аерогарата.

Напускането на Чешките авиолинии се смята за най-голяма загуба за Летище София, тъй като те изпълняваха по 11 полета на седмица.

Оттеглянето на авиопревозвачи означава по-малко приходи за летището от такси за кацане и наземно обслужване. В същото време някои компании ще спечелят от липсата на конкуренция.

Такъв е случаят с „България Ер“, които летят до Цюрих и предстои да имат полети до Прага. Унгарската нискотарифна Wizz Air пък пусна полети до Будапеща, изпълнявани доскоро от Malev.

Рекорден брой пътници са минали за 2011 година през Летище София - 3.5 милиона, което е ръст от 5.4 на сто за година. През 2012 г. се очакват 5-10 процента ръст при товарите.

За 2011 г. Летище София отчита печалба от 11 млн. лв., което е спад от резултата за 2010 г., когато печалбата беше 15.3 млн. лв.

#летище София #CSA #София #Копенхаген #Qatar Airways #София #България ер #Цюрих #Прага #Wizz Air #Будапеща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници