Приложение в лаптопите на Lenovo има сериозен проблем със сигурността

Приложение в лаптопите на Lenovo има сериозен проблем със сигурността
A A+ A++ A

Оказва се, че в лаптопите на Lenovo, които са били продадени между септември 2014 и януари 2015, има предварително инсталиран софтуер за показване на реклами, който представлява сериозен риск за сигурността на данните на потребителите. Софтуерът, който се казва Superfish, използва посреднически сертификат, за да вмъква реклами в браузъра, и ако той бъде компрометиран, това може лесно да даде достъп на трета страна до данните от браузъра на потребителя.

През януари Марк Хопкинс от Lenovo е коментирал във форума на компанията, че Superfish вече не се инсталира в лаптопите на компанията, заради някои проблеми, чието естество не е посочил. Оказва се, че те са свързани с попъп прозорци, които са се появявали необяснимо откъде. По-лошата новина се оказва това, че изтриването на Superfish не премахва посредническия сертификат, и по този начин проблемът със сигурността на данните остава.

В изявление компанията заявява, че вече няма да инсталира въпросното приложение и още през януари е деактивирала сървърната му част, което изключва Superfish във всички продукти на пазара. Междувременно изследователи разбиха паролата на сертификата, което позволява на всеки, който я знае, да избегне напълно криптирането на уеб протоколите за сигурност. Според Errata Security паролата се пази в активната памет на софтуера и извличането й е било лесно.

Лошото е, че засега няма готово решение за премахване на Superfish. Приложението може да бъде деинсталирано, но това не спира прекарването на уеб криптирането през неговия сертификат. През идните дни се очакват повече начини за избягване на проблема, а до появата им е добра идея хората със засегнати компютри да избягват публични Wi-Fi мрежи. С този тест можете да проверите дали и вашия компютър е компрометиран.

Източник: The Verge

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници