Още шест месеца за помощната програма на Гърция?

Още шест месеца за помощната програма на Гърция?
A A+ A++ A

Атина е поискала продължение на помощната програма за Гърция за период от шест месеца, както по-рано бе съобщил премиерът Алексис Ципрас. Това стана ясно от финансовия министър на Холандия Йерун Дейселблум, който председателства Еврогрупата. Той обаче не посочва подробностите на искането на гръцкото правителство.

"Получихме искане от Гърция за шестмесечно удължаване", написа в Twitter Дейселблум. Кредиторите на Атина подтикваха новото правителство да поиска удължаване на настоящия спасителен пакет, но досега Атина отказваше с аргумента, че иска ново споразумение.

Изказването на холандския финансов министър беше потвърдено от източник от гръцкото правителство пред "Ройтерс". Той посочва, че Атина е поискала удължаване на "Основното споразумение за финансова помощ". Условията за отпускане на финансова помощ при такова удължаване обаче ще се различават от настоящите условия на спасителния пакет.

Дейселблум каза в понеделник, че Атина трябва да поиска до петък удължаване на програмата, за да остане време за ратифицирането на такава сделка от страните членки. В такъв случай в петък може да бъде свикано извънредно заседание на Еврогрупата. Следващото редовно събиране на 19-те финансови министри е на 9 март.

Припомняме, че Европейската централна банка одобри разширяването на програмата за извънредна помощ за гръцките банки, предаде Франс прес. Сумата беше увеличена от 65 милиарда евро на 68,3 милиарда евро. 

Съдбата на гръцката спасителна програма обаче продължава да бъде неясна. Ако Гърция се откаже от мерките за икономии, които кредиторите и наложиха, ще спре текущата спасителна програма и Атина ще загуби последния транш от нея, както и значителна сума от Международния валутен фонд (МВФ).

#Гърция #Алексис Ципрас #Холадния #Йерун Дейселблум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници