Чижов: САЩ разиграват война на санкции между Русия и ЕС

Чижов: САЩ разиграват война на санкции между Русия и ЕС
A A+ A++ A

САЩ разиграват война на санкции между Русия и Европейския съюз, заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю за ТАСС

„САЩ се опитват да разширят своето икономическо предимство в този чувствителен етап, когато светът се възстановява от кризата. Те се опитват да запълнят нишата, образувана в руските и други пазари. От една страна играят на „война на полето на санкциите“. А пазарът на храни е една много добра ниша. От друга страна е пазарът на газ“, коментира Чижов.

На 16 февруари Европейският съюз отново разшири санкциите Русия, само пет дни след дипломатическия маратон на "нормандската четворка" в Минск. Русия счита това положение за идентично с това през септември миналата година, когато ЕС въведе нов пакет от санкции веднага след сключването на временно примирие в Донбас.

Обемът на търговията между ЕС и Русия 11-12 пъти превишава обема на търговията на Русия със САЩ. По предвалителни данни през 2014 г. обема на стокооборота с ЕС е паднал с 11%. Причината не са само санкциите, но и падането на цените на газа, както съставлява 36% от руския износ.

„Европейците все по-често губят позициите си в Русия. Това се случва, защото много европейски компании, които изнасят стоки, се съобразавят със САЩ. Някои от тях са обвързани с банки в САЩ, американски патенти, и т.н.. Тези компании обикновено искат да се презастраховат, така че да не попадат в обхвата на ограничителните мерки на САЩ“, коментира още Владимир Чижов.

#Русия #САЩ #Владимир Чижов #Чижов #Украйна #Минск #санкции #ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници