През миналата година в България са доставени над 1,7 милиона телефона

През миналата година в България са доставени над 1,7 милиона телефона
A A+ A++ A

Наскоро бяхме на среща с представители на “Мтел”, които разкриха интересни детайли за пазара на телефони в страната ни. По-конкретно бяха цитирани данни на IDC за вноса на телефони за миналата година, които показват стабилна тенденция за увеличаване на делът на смартфоните като част от общите доставки. Според информацията през миналата година в страната ни са доставени 1,7 милиона телефона, а от тях 1,1 милиона са били смартфони.

Важно е да се уточни, че IDC следи само официалните канали за доставка на устройства в България и не взема под внимание сивия внос и директните потребителски покупки от популярни китайски сайтове, което означава, че реално внесените телефони са повече. Данните показват, че делът на смартфоните вече е около 65% и според “Мтел” увеличението му за година е с над 20%. Телекомът вече отчита над 1 милион смартфона в мрежата си – за сравнение в началото на 2013 година, когато беше представен Nexus 4 в България, “Мтел” обяви, че в мрежата й работят 600 000 смартфона.

Компанията посочва, че отчита ръст основно при бюджетните смартфони на цени 40-100 евро, а моделите от среден клас не се радват на голям интерес. На събитието научихме, че скоро в портфолиото на “Мтел” ще влезе и умния часовник Motorola Moto 360, който ще е на по-ниска цена от предлаганата в момента от другите магазини. Операторът наблюдава и сериозно увеличаване в продажбите на умни аксесоари, но това едва ли е изненадващо, тъй като този пазарен сегмент е нов, а освен това “Мтел” предлага и лизинг при покупката на аксесоари.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници