Муравей Радев: С този дълг показваме стабилност на международните пазари

Муравей Радев: С този дълг показваме стабилност на международните пазари
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"България няма да фалира без заема от 16 млрд. евро. Трябва да е ясно на всички - променя се спорът. Това, което става в парламента е ратификация за посредници, които ще обслужват дълга на България през следващите години. Това е една добра инициатива - България се опитва да излезе на международните финансови пазари, да вземе дълг за по-добри условия и така да покаже стабилност и доверие", категоричен бе бившият финансов министър Муравей Радев в сутрешния блок на Нова телевизия в четвъртък.

Той добави, че за разлика от предишните три години, когато сме теглили заем, сега дългът е с няколко пъти по-добра лихва.

България винаги е обявявала до 10% на своите емисии, напомни още той. "Ако вие кажете до 5%, пазарите се ориентират за вашата необходимост и възможност да платите, така се дава информация на пазарите за своите възможности, при до 10% все едно нищо не сме казали. В крайна сметка, сега са исторически най-ниските лихви", разясни още бившият министър.

По отношение на изказванията на червената депутатка Мая Манолова за заема, Радев напомни, че тя може само да събира този и миналогодишния дълг. Докато правилното в случая е да се изваждат, а не да се събират заемите.

По думите му в действителност увеличението на държавния дълг е 5, 3 милиарда лева. "Депутатите трябва да се замислят да не вдигат разходите, защото иначе те трябва да се компенсират с държавен дълг", категоричен бе финансистът.

"Следващата година с новия бюджет този цикъл ще се повтори, отново ще се тегли и гласува дълг, но това е нормално година по година", добави още Муравей Радев. 

#Муравей Радев #дълг #заем #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници