Калфин подкрепя дълга, за разлика от АБВ, но иска повече информация

Калфин подкрепя дълга, за разлика от АБВ, но иска повече информация
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин не е против формирането на нов дълг, за разлика от официалната позиция на партията му АБВ. Той обаче смята, че финансовият министър трябва да предостави повече информация, за да получи подкрепа от парламента.

"В най-общи линии съм запознат и мисля, че този дълг е необходим. Дали да бъде с 30 или 10-годишпни облигации е решение на финансовия министър и искането на ПГ на АБВ е той да го обясни", поясни Калфин по време на заседание на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, след като бе предизвикан от Димитър Байрактаров /ПФ/ да обясни с какви пари ще обслужва социалните дейности, след като АБВ отказва да гласува за дълга.

"Не мога за всяко решение на ПГ на АБВ да давам обяснение. Доколкото вчера имаше обсъждане в ръководството на АБВ по отношение на дълга, няма критики по отношение на това, че има дълг, който трябва да се върне и никой не поставя под въпрос той да не се върне. Няма критики към това, че следващите години ще се генерира бюджетен дефицит, не само от социалните сфери и съм против това да се казва, че дефицитът идва от социалната сфера. Целият бюджет с всичките си пера формира дефицит", обясни Калфин.

Той бе категоричен, че възраженията на АБВ са по-скоро относно начина, по който дългът от 8 млрд. евро е бил предложен, като не е имало консултации между партньорите. "Вносителите на предложението за дълга не са обсъдили подробности къде, как и защо отива той. Тази сутрин е имало среща на министъра на финансите с ПГ на АБВ, но не мога да кажа какво е станало на нея. Въпросът за гласуването на дълга не е популизъм, а е искане за повече информация, която да бъде публична в обществото", каза социалният вицепремиер.

Той изрази надежда тази информация да бъде публична за всички, които живеем и работим в държавата. Калфин заяви, че този дълг го плащат гражданите, бюджета го ползват всички и всичко, свързано с дълг и бюджет трябва да е максимално открито и публично.

За облагането на доходите за работещите пенсионери, Ивайло Калфин посочи, че идеята е била поставена от работодателските организации вчера, но не е нова. "Имали сме различна практика в България, пенсионерите са получавали заплата или пък работещите не са получавали пенсия. Има решение на Конституционния съд в това отношение", добави социалният вицепремиер и министър.

#Ивайло Калфин #дълг #консултации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници