София готова за годишнината от смъртта на Левски

София готова за годишнината от смъртта на Левски
A A+ A++ A

Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” организират възпоменателни събития по случай 142 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

На 19 февруари от 17.00 часа, в храм „Света София” ще бъде отслужена Архиерейска панихида, а от 18.00 часа, пред Паметника на Васил Левски ще се проведе церемония–поклонение. 

Програмата включва литературно-музикална композиция с участието на актрисата Силвия Лулчева и хорова формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков.

Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър.
В церемонията ще участват президентът Росен Плевнелиев и Йорданка Фандъкова – кмет на София.
Слово по повод славната и трагична годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода ще произнесе акад. Константин Косев, член на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

И най-младите ще споделят своето осмисляне на делото и заветите на Васил Левски – авторско есе, посветено на Апостола, ще изпълни Аделина Бисерова Велева от 12 „е” клас на 32 СОУ „Св. Климент Охридски” – София. В изпълнение на авторката ще прозвучи и стихотворението „Дяконът” от Илона Георгиева Кидикова от 7 „a” клас на СОУ „Любен Каравелов“ – Видин. Ученичката е победител в конкурса, обявен от Общобългарски комитет „Васил Левски” сред участниците в клубовете „Млади възрожденци” от цялата страна.

На 19 февруари  от 10.00 ч. до 18.00 ч. по повод 142-рата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей  организира специална програма, с която ще припомни делото и завета на големия български революционер. Акцентът в нея ще бъде светлинна инсталация, посветена на нашето разбиране за Дякона днес.

Под звуците на една от любимите песни на Апостола ще бъдат показани личните му вещи, които музеят има отговорността да съхранява – косите, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер”, М 1870.

Интересен факт е, че броят на събраните най-популярни думи за Левски е 36 – точно на колкото години е бил обесен Дякона, а някои от най-често срещаните сред тях са България, герой, идеал, кауза, свобода. С 36-те думи ще бъде изготвено и пано, което ще припомни и пренесе през времето не само завета на една от най-ярките и светли личности в нашата история, но и нашето разбиране за него днес, като всеки посетител на музея в този ден ще може да добави върху паното своята дума за Апостола.

#Васил Левски #Апостола

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници