Преговорите в Минск продължават в тесен формат, документът готов 80 на сто

Преговорите в Минск продължават в тесен формат, документът готов 80 на сто
Снимка:EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Документът, който ще бъде подписан като резултат от срещата в Минск е готов на 80%, предаде РИА Новости.
Президентите на Украйна, Русия и Франция и немският канцлер все още преговарят в белоруската столица. Очаква се документът да съдържа 10 основни положения и след като бъде съгласуван напълно, да бъде изпратен за разглеждане от контактната група

Президентът на Русия Владимир Путин, на канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и на Украйна Петро Порошенко обсъждат път за урегулирането на украинския конфликт в Двореца на независимостта в Минск. Срещата е кулминация на дипломатически маратон, който започна миналия петък.

Меркел и Оланд посетиха Киев и Москва, където изложиха своите предложения за урегулиране на украинския проблем.

На базата на тези предложения започна съвместна работа по подготовката на текста на евентуален документ за приложение на мирните споразумения. Този документ би включил и предложения на президента на Украйна и предложенията, формулирани от президента на Русия. Преди началото ръководителите не дадоха никакви изявления пред журналисти.

Едновременно със срещата на "нормандската четворка" преговаря и контактната група за урегулиране на конфликта в Украйна. В нея участват представителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики Денис Пушилин и Владислав Дейнего, бившият президент на Украйнао Леонид Кучма, специалният представител на ОССЕ Хайди Талявини и посланика на Русия в Киев Михаил Зубарлов, в качеството на посредник на преговарящите групи.

Политическото регулиране на "конфликта с Украйна" е възможно само при извънблоков статут на Украйна, заяви Денис Пушилин пред журналисти. "Пълното и всеобхватно регулиране на конфликта с Украйна е възможно само в случай на нейния извънблоков статут и неутралитет спрямо всякакви военни съюз", каза той.

Пред ефира на тв канала "Русия 24" Пушилин заяви, че на преговорите на Контактната група има положителен напредък.

Снощи преговорите от един момент нататък продължиха в "тесен формат". От залата, където провеждаха преговорите в "разширен състав" са излезли членове на делегации, съобщи ТАСС. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че "преговорите вървят по-добре от идеално".

#Украйна #Минск #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници