САЩ и Великобритания изтеглиха дипломатите си от Йемен

САЩ и Великобритания изтеглиха дипломатите си от Йемен
A A+ A++ A

Най-напред САЩ, а след това и Великобритания затвориха посолствата си в йеменската столица Сана.

"За съжаление, смятаме, че служителите на посолството и обектите ни са изложени на висок риск. Затова решихме да изеглим целия дипломатически персонал и да преустановим всички дейности на британското посолство в Сана", каза говорителят на британското външно министерство Тобиас Елууд, цитиран от Би Би Си.

САЩ вече евакуира своите дипломати. Като съобщи говорителят на Държавния департамент Джен Псаки, решението е взето заради "непредвидимостта на ситуацията в сферата на сигурността в столицата Сана". Тя отбеляза, че САЩ призоват всички политически сили в Йемен да изгладят различията помежду си чрез диалог и на базата на инициативите на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залива, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност.

Вашингтон подкрепя незабавното освобождаване на всички бивши йеменски лидери.

Властта в Йемен е в ръцете на шиитските бунтовници, привърженици на движението "Ансар Аллах", които принудиха президента и правителството да подадат оставка.

През последните седмици различните политически сили в Йемен, с участието на специалния пратеник на ООН Джамал Беномар, водиха разговори за сформирането на ново правителство, но досега не са успели да постигнат споразумение.

#САЩ #Великобритания #Йемен #посолства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници