96% от българите мислят, че има проблем в съдебната система, смята дьо Кабан

96% от българите мислят, че има проблем в съдебната система, смята дьо Кабан
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

96% от българите мислят, че има проблем в съдебната система. Това заяви френският посланик Ксавие дьо Кабан в ефира на Би Ти Ви. Той допълни, че неговото мнение е същото като това на мнозинството българи.

„Явно е, че българското правителство и мнозинството в НС искат нещата да се променят“, допълни дипломатът и посочи, че не знае дали  за два месеца нещо се е променило, но е факт, че проблемът около френската фирма „Белведере” е решен.
„Апелативният съд в София реши, че решението на съдия Румяна Ченалова няма стойност и не е основателно и го анулира. Фирмата „Белведере” вече е без синдик и работи“, обяви френският посланик.

В същото време стана ясно, че срещу Ченалова може да бъде образувано още едно досъдебно производство. Висшият съдебен съвет има извънредно заседание по искане на правосъдния министър Христо Иванов. Срещу съдията от Софийския градски съд вече има три дисциплинарни производства по предложения заради забавени дела, нарушение на Етичния кодекс на магистратите, заради уронване престижа на съдебната власт и неизпълнение на служебни задължения.

Дьо Кабан заяви, че след като е повдигнал темата за казуса "Белведере", много хора са му писали, за да го  запознаят с техните проблеми. „И частни казуси, и на фирми. Отговорих им, че не съм адвокат”, каза още посланикът.

Френският посланик коментира и чуждестранни теми, като тази за победата на Алексис Ципрас в Гърция. „Това, което е интересно е не само идването на Ципрас на власт, но и алиансът, който правят с националистическа партия. Това предвещава край на политическа класа в Гърция. Това, което е сигурно е, че има дълг, който остава“, посочи Ксавие дьо Кабан. Според него би било пропуснат шанс, ако Гърция излезе от еврозоната.

Ксавие дьо Кабан сподели с тъга, че трудно е приел новината за кончината на президента Желю Желев. „Имах удоволствието да бъда близък с него и семейството му. Много добро приятелство имам с дъщеря му. В негово лице България изгуби много стойностен човек”, каза още посланикът.

#френски посланик #Белведере #Румяна Ченалова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници