Апелативният съд напълно оправда бившата съдийка Румяна Ченалова

Апелативният съд напълно оправда бившата съдийка Румяна Ченалова
стоп кадър/ЕВРОКОМ
A A+ A++ A

Бившата съдийка Румяна Ченалова е напълно оправдана от Софийския апелативен съд (САС).

Преди 6 години тя беше обвинена за длъжностни и документни престъпления, докато е гледала дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ЕООД срещу НЕК. Ставаше дума за 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с цел да набави облага за ОЕТ. Прокуратурата твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като Ченалова е обвинена, че е поправяла протокол по него, в който грешно допълнила, че ищецът ОЕТ е представил преводно нареждане и е констатирана идентичността му с приложено по делото копие от документа, съобщава lex.bg.

Делото срещу нея беше внесено в спецсъда, който миналата година я оправда по основното обвинение за длъжностно престъпление. Съдът прие, че не са събрани доказателства за връзки на Ченалова с ОЕТ и се довери на обясненията ѝ, че е допуснала грешка от недоглеждане и предоверяване на написаното в исковата молба, че в нея е приложен и документ за платена държавна такса.

Бившата съдийка беше призната за виновна само за документното престъпление с поправката на протокола, че е представено едно преводно нареждане от ОЕТ. Спецсъдът прие, че деянието е било умишлено, защото Ченалова не е уведомила съдебния секретар за поправката, който по традиция в такъв случай изслушвал записа от предходното заседание. Според съда обаче това невярно документиране е маловажен случай, защото не е довело до вреди – платежното нареждане не е било единствено доказателство за евентуалното уважаване на иска, тъй като по делото са извършени и експертизи, мотивира се съдът. В такъв случай наказанието е само до 1 година затвор или пробация, а за такова престъпление давността е само 4 години и половина и тя е изтекла, тъй като деянието е отпреди 8 години.

След закриването на специализираните съдилища, делото беше разгледано на втора инстанция от САС, който днес оправда Ченалова и за документното престъпление, а оправдателната ѝ присъда за престъплението по служба беше потвърдена.

От съда съобщиха, че съставът с председател Снежана Душкова и членове Карамфила Тодорова и Маргаритка Шербанова предстои да изготви мотивите си. Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Върховния касационен съд.

Румяна Ченалова беше окончателно освободена от съдебната система преди две години, след като Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Висшия съдебен съвет за уволнението ѝ от ноември 2015 г. Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов за забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения. Нарушенията бяха открити при проверката на дейността на синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за временен синдик на няколко дружества, за които има образувани дела за несъстоятелност, по които докладчик е била Ченалова. Предложението за дисциплинарка се базираше и на проверка по сигнал на ОББ по повод на действията на Ченалова по четири търговски дела.

Проблемите на Ченалова започнаха през 2015 г., когато тогавашният френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заговори за „гнилите ябълки“ в съдебната система на България. Тогава той обвини съдийката в корупция във връзка с гледаното от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор „Белведере“.


#Румяна Ченалова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »