Над 50 000 може да са жертвите в Украйна

Над 50 000 може да са жертвите в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Източник от германското разузнаване твърди, че загиналите в конфликта между украинската армия и проруските сепаратисти са над 50 000 души. Според официалните данни са загинали 1200 военни и 5400 мирни жители, съобщи „Франкфуртер Алгемайне Цейтунг“.

Официалните данни за жертвите на конфликта в Източна Украйна бяха съобщени от президента Петро Порошенко по време на конференцията в Мюнхен в събота. Ако данните на германското разузнаване са точни, те са около десет пъти над официалните.

Според германския източник, причината за разминаването е, че след тежко сражение обикновено се съобщава, че жертвите са десетки, а реално те са много повече.

По последни данни на ООН жертвите в конфликта са над 5358 души.

Само за последната нощ в Донбас са били убити осем души, а други 14 други са ранени.

Преговорите за решаването на конфликта в Украйна, довели до напрежение между Русия и САЩ и ЕС продължават. След дълъг конферентен телефонен разговор между френския президент Франсоа Оланд, канцлера на Германия Ангела Меркел и президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко от германското канцлерство съобщиха, че в сряда ще има среща на върха с участието на Франция, Германия, Украйна и Русия.

Междувременно, държавният секретар на САЩ Джон Кери отрече да се очертава разцепление между Вашингтон и Европа относно това как ще се справят с Русия. Той направи това, след като водещи американски сенатори остро критикуваха Германия и други държави, които се противопоставят на изпращането на оръжие за украинската армия.

„Позволете ми да убедя всички, че няма разделение, няма разногласия. Чувам, че има хора, които се опитват да създадат такива, заяви Кери по време на конференцията за сигурността в Мюнхен, цитиран от „Ройтерс".

Германия и Франция предлагат план за решаване на конфликта в Украйна, който предвижда създаване на разширена демилитаризирана зона от 50 до 70 км и "доста широка" автономия за източните области на страната.

#Украйна #Източна Украйна #жертви #Донбас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници