Експерт: Русия прави явно предизвикателство към европейската сигурност

Експерт: Русия прави явно предизвикателство към европейската сигурност
Ген. Събев (вдясно). Снимка: бТВ
A A+ A++ A

Въпросът за команден център на НАТО у нас създаде широк обществен дебат. Оказва се обаче, че този команден център нищо няма да командва, а ще създава организация и ще комуникира, неговата функция ще е предимно логистична.

Това стана ясно от участието на експерти по темата в сутрешния блок на бТВ в неделя.

"Изграждането на малка командна структура във всяка една членка на НАТО препотвърждава гаранциите. Това са малки щабове, чиято цел ще е да реагира бързо при нужда", съобщи генерал Съби Събев - военен експерт и бивш представител на България в НАТО. 

По отношение наръчниците за оцеляване при евентуално руско нашествие, разпространени в Литва и Полша, генералът е категоричен, че има сериозно стратегическо предизвикателство към европейската сигурност.

"Една държава в своите официални документи обявява НАТО като основен противник. Това означава ли, че всички членки на НАТО са застрашени? Нищо подобно. Русия прави явни демонстрации на сила, военни учения по границите. Очевидно е, че НАТО се тества. Повишената агресивност на Русия не може да остави без реакция такъв военен съюз като НАТО", добави още ген. Събев. 

Темата за радикалния ислям също е част от заплахата, идваща от юг. "Колкото и сериозно предизвикателство да е "Ислямска държава", ако го нямаше този конфликт Русия - Украйна, нямаше да има такова разгръщане на командни центрове на НАТО. Експертите в тези центрове ще дават препоръки, ще преценяват обстановката и в краен случай, ще дават препоръки за разгръщане на силите по въздух, по вода, по суша. Ще се направят проверки за транспорт и логистиката ще е важна. Тези центрове имат и респектиращ ефект", убеден е военният експерт.

#Съби Събев #НАТО #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници