Йорданският крал Абдула: воин и рокер, но дали е и държавник?

Йорданският крал Абдула: воин и рокер, но дали е и държавник?
Снимка: Фейсбук
A A+ A++ A

Коментарът е направен от редактора на британската медия "Телеграф" - Ричард Спенсър. Превод: Веселина Стефанова

Един слух взриви социалните мрежи в четвъртък сутрин: йорданският крал Абдула бил толкова ядосан от новината за изгарянето на един от неговите пилоти, че лично щял да поведе следващата въздушна атака срещу "Ислямска държава". Скоро след това последваха и снимки, взети от профила на краля във Фейсбук, които показват монарха да носи пилотски екип.

Историята е подкрепена от неговите отговори на въпроси, които е дал във вторник вечер, преди Съвета на американските конгресмени във Вашингтон, при които е бил толкова бесен, че дори е цитирал филма на Клинт Истууд "Непростимо". Не са записани буквалните му думи, но били подобни на тези на филмовия герой: "Ще убия всеки, когото видя там. Не само ще убия всеки кучи син, който стреля по мен, но ще убия и жена му, и всичките му приятели и ще изгоря проклетата му къща."

След това от кралския двор бяха принудени да отрекат, че кралят възнамерява да изложи живота си и, вероятно, стабилността на държавата, под риск. "Не е вярно", заяви политическият управител Манар Дабас.

Историята обаче е перфектната добавка към изградения образ на краля като "екшън героя" на Близкия изток. Този образ обаче не е съвсем измислен. Тогавашният принц Абдула - британец по майчина линия, който говори перфектен английски от дните му като ученик в Съединените щати, бил обучен като войник и дори е служил в Британската армия. Той е квалифициран пилот на хеликоптер и е признат наследник на баща си, крал Хюсеин, дни преди смъртта на гореспоменатия през 1999 година. 

Обаче той може би не е очаквал тази роля, в която баща му оцеля сред безредиците в Близкия изток, благодарение на завидната си интелигентност и хитрост. За разлика от неговия братовчед, който бе крал на съседен Ирак, но завърши детрониран от престола и разстрелян до смърт, заедно с още няколко членове на семейството.

Докато се възкачи на трона, принц Абдула се радва на своите не толкова значими занимания, включително любовта му към приключенските филми - една черта на характера му, която много забавлява жена му - кралица Рания. Тя често се оплаквала, че той не харесвал "нежни филми за мацки", който тя обичала.

Той харесвал поредицата "Стар Трек" толкова много, че през 1996 година дори поискал - и получил - малка бонус роля. Когато Йордания дала разрешение да се снима "Трансформърс 2: Отмъщението", той позволява на въздушните сили да помогнат за доставката на оборудване на мястото.

Според изненадващи данни на местните вестници, той дори прави частни обиколки с мотор Harley Davidson из Калифорния, северозападния бряг на Америка и Южна Африка. За него се говори още - според жена му, но и според други - че е сърдечен семеен мъж, който предпочита да почива със семейството си в тих ресторант. 

По-малкият му брат оглавява Йорданската футболна асоциация и към момента е възможно да приеме предложението да наследи Сеп Блатер като президент на ФИФА. 

Дипломати понякога намекват, че той е склонен към заплетени дебати и маневри, нужни за уравновесяване на сложното общество в Йордания - съставено от бедуински племена, градска средна класа, силно повлияна от ислямизма, една голяма палестинска популация и един нов приток на сирийци и иракчани. 

Това е задача, която изисква и търпение.

Политическата неизбежност може и да го притиска да реагира гневно и грубо на убийството на лейтенант Муас ал Касасбех от "Ислямска държава". Неговите близки и съюзници обаче, които разчитат на него да опази стабилността на страната, когато всичко около нея се сгромолясва, ще се надяват и той да запази самообладанието на неговите любими екранни герои.

#крал Абдула #Йордания #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници