НАТО утвърди разполагане на команден център в България

НАТО утвърди разполагане на команден център в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО утвърди незабавното разполагане на командни и контролни центрове в България и още пет европейски страни.

На откриването на заседанието на Северноатлантическия съвет на равнище министри на отбраната генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО започва най-голямото разширяване на военните си възможности след края на Студената война.

Той обяви създаването на шест командни центрове на територията на източните партньори на НАТО. В приетите решения се отбелязва, че те ще бъдат постоянни и ще покажат присъствието на НАТО в посочените държави.

Столтенберг обясни, че става дума за разширяване на силите за бързо реагиране с 13-30 хиляди души и създаването на т.нар "ударна група", наброяваща около пет хиляди души.

Шестте командни центрове ще бъдат създадени в Естония, Латвия, Литва​, Полша, България и Румъния, в случай че сигурността на тези страни бъде застрашена от военна заплаха.

"Тези усилия са насочени към изпълнение на основните задачи на НАТО – осигуряване на колективна отбрана на всеки член на Алианса срещу всякакви заплахи", заяви Столтенберг.

Начините за финансиране на щабовете и специалните сили ще бъдат изяснени през юни. 

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че "не са необходими никакви законодателни промени за създаването на бъдещия команден и контролен център на НАТО в София".

 

#НАТО #разширява #военни #сили #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници