Американски енергиен гигант ще строи ТЕЦ в Косово

Американски енергиен гигант ще строи ТЕЦ в Косово
Прищина Снимка: patepis.com
A A+ A++ A

Американската енергийна компания ContourGlobal e предпочетеният участник в търг за 660-мегаватова централа на лигнитни въглища в Косово. Търговското предложение на компанията беше отворено в Прищина, съобщиха от компанията.

Компанията ще започне преговори с правителството на Косово, за да финализира и сключи договор за техническите, финансовите и търговските условия за построяването и експлоатацията на дълго планирания проект за нова електрическа централа в Косово, която по план ще заработи до 2020 г.

Проектът ще сложи край на тежкия недостиг на електроенергия в Косово и ще осигури големи количества енергия, жизненонеобходими за развитието на икономиката на Косово, която в момента е най-бедната европейска държава. Когато централата заработи, Косово ще престане да бъде нетен вносител на електроенергия в региона, което допълнително ще спомогне за ръста на икономиката на страната.

Косово е с население от 1,8 милиона и доход на глава от населението 4 000 долара. Безработицата надхвърля 30%, а търговският баланс е силно отрицателен.

#Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници