Жертвите на самолетната катастрофа в Тайпе са минимум 23

Жертвите на самолетната катастрофа в Тайпе са минимум 23
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко 23-ма души са изгубили живота си в самолетната катастрофа на авиокомпания TransAsia Airways, данни на управлението на гражданската авиация на Тайван. На борда на самолета ATR-72, изпълняващ полет от Тайпе до китайския град Цзянмън, е имало 58 души – 53-ма пътници и петима членове на екипажа. 

Около 28 души са се спасили по чудо при катастрофата, преди която самолетът е минал в опасна близост до няколко жилищни сгради, а след това се е ударил с крилото си в мост и е паднал в плитката река.

По данни на тайванските власти, сред пътниците на борда е имало 31 туристи от Китай. Най-малко 16 оцелели са транспортирани в местни болници. Черните кутии на самолета са намерени и изпратени за анализ.

По информация на управлението на гражданската авиация, няколко минути преди самолетът да се разбие, пилотът е подал сигнал за бедствие и е съобщил за отказ на двигателя.

Самолетът е произведен през април 2014 г., а последната техническа проверка е била на 26 януари. 

Това е вторият фатален инцидент за TransAsia Airways за по-малко от година, след който властите в Тайван се очаква да засилят натиска върху тайванската авиокомпания да преразгледа процедурите си за поддръжка и безопасност на самолетите. Данните показват, че самолетът ATR 72-600, изпълняващ полет GE235, е петата машина, която авиокомпанията губи от 1995 г. насам.

Инцидентът става само седем месеца, след като ATR 72-500 на TransAsia се разби при опит да извърши кацане на остров Пенху, при което загинаха 48 от 58-те души на борда на тайванския самолет.

В историята на авиокомпанията има още два фатални инцидента. През декември 2012 товарен самолет ATR 72-200 се разби по време на полет от Тайпе за Макао, при което загинаха двама членове на екипажа. През 1995 г., ATR 72-200 се разби в хълм близо до Шонгшан, при което загинаха всички четирима членове на екипажа.

През 2003 г. самолет Airbus A321 бе бракуван, след като се сблъска с автомобил на пистата по време на кацане на самолета. Година по-късно на Airbus A320 бяха нанесени сериозни щети, след като излезе от пистата при кацане на летището в Шонгшан. При тези два инцидента няма жертви.

#Тайван #Тайпе #самолет #катастрофа #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници