Части от Гърция и Турция са под вода, турци може да съдят България

Части от Гърция и Турция са под вода, турци може да съдят България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Невиждано наводнение удави Одрин, след като българските реки Марица и Тунджа преляха след поройните дъждове. Заради пороите са загинали осем души. Повече от 5 000 души са блокирани в квартал на града, а достъпът до района е възможен единствено с хеликоптери.

Областната управа поиска подкрепления от спасителни екипи. Веднага към крайграничния град отпътуваха пожарникари и специализирани екипи за издирване и спасяване, както и обучени кадри от "Червен полумесец", предаде БГНЕС.

Турският министър по водите Вейсел Еролу даде пресконференция във връзка с щетите от последните наводнения в одринския регион, причинени от преливането на реките Марица, Тунджа и Арда.

Еролу каза, че се е срещнал с жители на Одринско, които казали, че ако се наложи, ще съдят България, предаде „Дарик“.

Според него, при ползването на язовирите в България не се оставя необходимия обем, така че да не се допусне преливане при обилни валежи. Българската страна е била предупреждавана няколко пъти за това.

Бедствената ситуация в западната част на Гърция продължава заради опустошителните наводнения, предаде МИА.

Щетите са огромни, а жителите на няколко района са евакуирани. Няколко селища все още са откъснати от света. На много места има свлачища и разрушени пътища. Най-засегнати са районите на Епир, Арта и Янина.

Властите предупреждават за първи проблеми и в северната област Ерос, където по поречието на река Марица на гръцка територия се наблюдава прииждане на големи количества вода, особено след изпускането на язовир Ивайловград. Придошла е и река Арда.

 

 

#Гърция #Турция #наводнения #язовири

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници