Съдът в Хага отсече: Не е имало геноцид в Сърбия и Хърватия срещу населението

Съдът в Хага отсече: Не е имало геноцид в Сърбия и Хърватия срещу населението
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международният съд в Хага е отсъдил, че не е имало геноцид в Сърбия и Хърватия срещу населението по време на войните след разпада на Югославия през 90-те години, съобщава Би Би Си.

Хърватското правителство заведе дело срещу Сърбия за геноцид извършен през 1991 година в град Вуковар и на още няколко места. По-късно обаче Сърбия заведе насрещен иск за експулсирането на повече от 200 000 сърби от Хърватия.

Около 20 000 души са загиналите по време на войната от 1991 - 1995 г., която избухна след отделянето на Хърватия от Сърбия.

Град Вулкар бе унищожен по време на 3-месечната сръбска окупация през 1991 г. Десетки хиляди етнически хървати са били прогонени, а около 260 души са били арестувани и убити.

Четири години по-късно при операция „Буря“  хърватската армия е бомбардирала района на Краина, населяван предимно от етнически сърби. Около 200 000 души са били принудени да напуснат домовете си.

Съдът в Хага обаче отхвърли исковете и на двете държави.

"Въпреки че и двете държави са извършили много престъпления между 1991 и 1995 г., намерението за извършване на геноцид - чрез унищожаване на цялото или на части от населението - не е било доказано", заяви председателят на съда Петер Томка.



#Сърбия #Хърватия #геноцид #Хага #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници