Кунева призна: По въпроса за бежанците е пълен хаос

Кунева призна: По въпроса за бежанците е пълен хаос
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът Меглена Кунева съобщи на пресконференция във вторник, че с вицепремиера Ивайло Калфин и министъра на външните работи Веселин Вучков ще внесат постановление на заседанието на МС за създаване на Единен национален съвет за миграция и интеграция, тъй като в момента няма такъв орган.

"Оказа се, че има няколко стратегии, пълен хаос е", призна Кунева. Тя посочи, че се работи и по работна група, ръководена от зам.-министъра на МВР Красимир Ципов за единна национална стратегия за миграцията и интеграция. Готвим и план за мерки за интеграцията на лица, получили убежище, каза тя. Вицепремиерът добави, че екипът й работи и по законодателни промени за интеграционен модел. Кунева призна, че има проблеми при интеграцията.

"Интеграцията не е въпрос единствено и само на добро желание, а и национална сигурност. Мнозина български граждани казват, и аз ги разбирам, ние живеем трудно, защо трябва да полагаме грижи за бежанци, защото не можем да не полагаме и те да живеят в гетата. Нямаме полза, ако живеят в гетата, където възниква насилие", коментира тя.

Кунева обясни, че се работи по договаряне на средства по фонд, миграция и интеграция на ЕК и възможностите, които може да ползваме по кохезионните програми. Една от задачите, които сме поставили е тези общини, които искат да се включат в интеграцията, има възможност да бъдат освободени от съфинансиране по европейски проекти, по които работят, добави тя. Кунева обясни, че е настояла новият председател на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков да изготви концепция с мерки и срокове за агенцията и тя да се изслуша публично.

Тя изрази надежда, че скоро да бъдем домакин на среща на министрите на вътрешните работи на държавите от южната и югоизточна периферия на ЕС и комисаря по миграцията и вътрешните работи.

#Меглена Кунева #МВР #Красимир Ципов #Ивайло Калфин #Веселин Вучков #миграция #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници