Референдум в Словения за правото на гей двойки да осиновяват деца

Референдум в Словения за правото на гей двойки да осиновяват деца
В неделя, 25 март, словенците гласуват на референдум дали да позволият на хомосексуалистите да осиновяват деца от родителите им. Снимка: РИА "Новости""
A A+ A++ A

В неделя, 25 март, словенците гласуват на референдум дали да позволият на хомосексуалистите да осиновяват деца от родителите им.

Словения решава дали да позволи на хомосексуалистите да осиновяват деца от родителите им, след като консервативна група поиска национален референдум по въпроса, предаде РИА „Новости".

Според закона, който е в сила в момента, въпреки че нямат право да осиновяват деца от трети страни, гей двойките могат да се сдобият с рожба, ако родителите на детето са съгласни.

Предишният парламент, доминиран от лявоцентристка коалиция, прие този Закон за семейството през юни 2011 г., но Гражданска инициатива за семейството и правата на децата го оспори, заявявайки, че хомосексуалистите не трябва да получават право на осиновяване.

Според социологически проучвания, гласоподавателите вероятно ще подкрепят закона с малка преднина.

Малката адриатическа страна, която се присъедини към ЕС през 2004 г., е относително толерантна към хомосексуалните двойки, които имат право да регистрират официално връзката си от 2006 г.

#Словения #референдум #гей двойки #хомосексуалисти #осиновяване #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници