Уволненията заради Трайков продължават – освободиха шефа на БЕХ

Уволненията заради Трайков продължават – освободиха шефа на БЕХ
Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Йордан Георгиев е освободен от поста си в петък късно вечерта. Снимка: panoramio.com
A A+ A++ A

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Йордан Георгиев е освободен от поста си в петък късно вечерта.

Според източници от дружеството, цитирани от в. "Труд" бившият енергиен министър Трайчо Трайков е бил много близък с Георгиев, което предизвестило неговото освобождаване. Думите им потвърдиха и депутати от управляващата партия.

Потърсени за коментар от пресцентъра на икономическото министерство не потвърдиха, но и не отрекоха информацията.

Трайчо Трайков напусна поста си миналата седмица, като повод за оставката му бе злополучния икономически форум в Катар.

Атаките към Георгиев пък започнаха преди месец, когато излезе на яве неговото австрийско гражданство. Политици го заподозряха, че той няма да защитава българските национални интереси. Тогава Трайков обяви, че Георгиев е запазил и българското си гражданство.

Новият икономически министър Делян Добрев с назначаването си миналата сряда обяви, че предстоят кадрови промени в енергийните дружества, без да уточнява в кои. Промяната в управата на дружеството все още не е отразена в Търговския регистър.

Йордан Георгиев е с австрийско гражданство и е в ръководството на БЕХ от средата на 2010 г. Той оглави компанията през ноември 2011 г., след като от поста първи изп. директор беше освободена Мая Христова (преди това зам.-министърка на икономиката).

В БЕХ влизат осемте най-големи държавни енергийни дружества, сред които АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и Националната електрическа компания. Холдингът представя страната ни в проектите "Южен поток" и "Набуко". Правителството има намерение да приватизира миноритарен пакет от БЕХ през чужда фондова борса.

#Българския енергиен холдинг #БЕХ #Йордан Георгиев #Трайчо Трайков #Трайков #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници