Меркел: Няма как дългът на Гърция да се отпише

Меркел: Няма как дългът на Гърция да се отпише
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изключи ново съкращаване на дълга на Гърция, каквато е основната цел на новосформираното правителство на Алексис Ципрас.

Вече имаше доброволен отказ на частните кредитори, банките вече опростиха милиарди кредити на Гърция, сочи Меркел в изявление пред "Хамбургер Абендблат". Не виждам възможност на ново опрощаване на задължения, категорична е тя.

В началото на 2012 Гърция извърши операция по замяна на дълг: частните кредитори замениха дълговите си ценни книжа за по-малко рентабилни. Така бяха опростени 100 милиарда дълг. Но непокритите задължения на страната, която получава международна финансова помощ от 2012 г., все още достига 175% от БВП, припомня АФП.

Европа ще продължи да е солидарна с Гърция, както и с другите страни, засегнати от кризата, ако тези страни правят реформи и изпълняват мерки за икономии, уверява Меркел.

В отговор на въпрос за първите анонси на правителството на Ципрас като повишаване на минималната заплата и назначаването на чиновници германският канцлер отбелязва, че европейските партньори очакват да видят с каква позиция новото гръцко правителство идва при тях.

Ципрас във вторник и сряда ще посети Италия и Франция, за да поиска предоговаряне на огромния дълг на страната си.

#Ангела Меркел #дълг #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници