ВСС реагира на евродоклада: Който не работи, не греши

ВСС реагира на евродоклада: Който не работи, не греши
Соня Найденова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Докладът на Европейската комисия не е оценка само за работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), препоръките трябва да се гледат като цяло и касаят всички институции в държавата." Това заключение направи ВСС от последната мониторингова оценка на Европа за напредъка на страната ни в правосъдието и борбата с организираната престъпност.

Представляващият ВСС Соня Найденова отсече на пресконференция в сряда, че тя няма как да даде отговор на въпроса дали предстоят оставки във ВСС, но се опита да обясни тежките думи на Европа с поговорката „Който не работи, не греши".

„Много бих искала да го кажа, но това не би се приело като достатъчно от всички наблюдатели отвън", все пак обясни думите си магистратът.

Тя изтъкна, че докладът дава обективна оценка на състоянието на държавата по отношение на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност. „ВСС приема отправените препоръки", увери Найденова и призна, че има много какво да се желае в работата на съвета.

Найденова обърна внимание и на това, че през целия период на политическа нестабилност съдилищата и прокуратурата са били тези институции, които са работили непрекъснато.

Положителна оценка за работата на ВСС Найденова откри в думите за предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) и се похвали, че той вече е един по-отворен и прозрачен процес. „Двамата кандидати ще бъдат оценявани на базата на техния опит", увери Найденова и изтъкна, че за първи път е имало открит дебат между двамата кандидати. „Процедурата за избор на ВКС е пример за един напредък, който България е постигнала при изпълнението на препоръките на ЕК", се похвали Соня Найденова.

Като друг плюс в доклада тя изтъкна някои важни управленски мерки на ВСС, сред които изследването на натовареността на магистратите, предстоящата реформа на съдебната карта, въвеждането на ясни процедури и стандарти за санкции.

#Соня Найденова #ВСС #Европейска комисия #доклад #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници