Евроминистрите и САЩ готвят по-строги санкции на Москва

Евроминистрите и САЩ готвят по-строги санкции на Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нови и по-строги санкции предвиждат външните министри на ЕС, които в сряда ще проведат среща, съобщава Ройтерс. В техните проектозаключения се отбелязва, че санкциите, наложени на Русия заради анексирането на Крим миналия март, ще бъдат удължени с шест месеца.

В сряда външните министри ще проведат в Брюксел извънредна среща заради подновените боеве в Източна Украйна и предприетата офанзива от проруските сепаратисти. Във връзка с влошаването на ситуацията, Съветът се съгласи да удължи рестриктивните мерки, насочени срещу длъжностни лица и компании заради заплахите или подкопаването на украинския суверенитет и териториална цялост, които са приети през март 2014 и ще продължат да действат до септември 2015 година, отбелязва се в документите.

В тях се призовава Европейската външнополитическа служба и Комисията да представят предложение за решение в рамките на седмица. Също така се пояснява, че ще продължи работата по прецизиране на допълнителни рестриктивни мерки.

На 17 март 2014 година Европейският съюз санкционира 21 официални представители с визова забрана и замразяване на авоарите им заради ролята им в присъединяването на Крим към Русия. Сред санкционираните има трима високопоставени руски командири.

Междувременно финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю, който е на посещение в Киев, предупреди, че Вашингтон може да наложи нови санкции на Москва заради ситуацията в Източна Украйна, предаде Би Би Си.

#Европейски съюз #санкции #Русия #Москва #Украйна #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници