Реформаторският блок срещу Висшия съдебен съвет

Реформаторският блок срещу Висшия съдебен съвет
A A+ A++ A

Реформаторският блок е силно обезпокоен от намерението на Висшия съдебен съвет, въпреки многобройните критики към електронната система на гласуване и липсата на гаранции за тайната на вота, изборът на председател на институцията да се осъществи именно с тази електронна система. Система, за която експерти публично доказаха, че разкрива начина на гласуване и дори позволява неколкократно гласуване за различни кандидати, се казва в позиция на Блока.

„Сега същите хора, които ни убеждаваха, колко сигурна и „непробиваема“ била компрометираната вече система за разпределение на делата, ни убеждават, че тайната на вота щяла да бъде гарантирана. Само че, междувременно, цяла България, че и чужестранните посланици разбраха, че разпределението на делата в някои съдилища е било всичко друго, но не и случайно и че има много гнило в едната, и в другата работа. А на фона на съмненията за тежък политически натиск върху системата ,трябва да гарантираме честни избори“, смятат Реформаторите.

Те настояват министъра на правосъдието да приложи правомощията си и да предложи процедура, която включва познатият доказал се класически начин с урни и хартиени бюлетини. В противен случай зад новият председател, който ще бъде (ако бъде) избран, ще стоят тежки съмнения относно процедурата по избирането му и ще бъде с критично ниско обществено доверие.

От Министерството на правосъдието коментираха, че министър Христо Иванов пътува за Рига, Латвия, където ще участва в неформалното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, затова няма да присъства на утрешното заседание на ВСС.

Според експертите в министерството, въпросът за гласуване с бюлетини при подобни избори нееднократно е бил поставян от министър Христо Иванов – както по време на заседания на ВСС, така и в негови публични изявления. Същевременно, всеки член на ВСС е в правото си да внесе предложение във всеки един момент от процедурата за произвеждане на избора с бюлетини, вместо чрез електронната система за гласуване.

#Реформаторският блок #РБ #ВСС #Министерство на правосъдието #Христо Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници