Затварят Хеопсовата пирамида заради вандали (СНИМКИ)

Затварят Хеопсовата пирамида заради вандали (СНИМКИ)
A A+ A++ A

Хеопсовата пирамида ще бъде затворена за незабавна реставрация заради многобройните надписи, оставени от туристите.

Първите вандалски прояви из пирамидите в Гиза датират още от 19-и в. В последно време обаче се е установило, че маркерите и химикалките са нанесли тежки щети.

Освен фасадата на пирамидата на Хеопс - фараон на Древен Египет от 2589 до 2566 пр. н.е., ще бъде направен ремонт в камерите и коридорите на паметника. Предстои да бъде подменена изцяло и осветителната инсталация - отвън и отвътре, в съответствие с международните стандарти. За последно подобни процедури са правени преди 15 години. 

Строителството на пирамидата, смятана за последното останало от Седемте чудеса на света, започва през 2560 г. пр. н.е. и продължава 20 години. Историците смятат, че архитект на грандиозното съоръжение, високо 139 м, е жрецът Хемиун. Според различни изчисления за строителството са използвани над 1,6 милиона блока със средна тежина около 2,5 тона.

До средата на 80-те години на миналия век туристите можеха да стигат до самия връх на Хеопсовата пирамида, но пораженията, нанесени от тях, бяха оценени като особено вредни и египетските власти забраниха изкачването й. Поради увеличаващия се брой посетители реставрация на паметниците ще се извършва на всеки 10-15 години.

През 2012 г., след втора реставрация, беше отворена пирамидата на Хафра или Суфис Втори, управлявал Древен Египет между 2558 и 2532 пр. н.е. Преди това експертите завършиха възстановителните работи по третата от Великите пирамиди - на фараона Микерин, който е начело на държавата от 2520 до 2480 пр. н.е.

#Хеопсова пирамида #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници