Започна изплащането на заплатите в „Горубсо-Мадан”

Започна изплащането на заплатите в „Горубсо-Мадан”
Бизнесменът Николай Вълканов пое управлението на „Горубсо-Мадан". Снимка: Капитал
A A+ A++ A

Започна изплащането на дължимите заплати на работниците в „Горубсо-Мадан”, обяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Издължават се сумите за миналата година, за месеците май, септември, октомври, ноември и декември, уточни Никифоров пред агенция „Фокус”.

„От 400 до 1000 лева са получили работниците от едната от банките. Очаква се и през втората банка да получат. Изплащат се задълженията персонално на всеки един, защото са се дължали заплати от май, септември, октомври, ноември и декември”, обясни синдикалният лидер.

„Тъй като хората са били объркани, не са знаели кой колко има да получава и затова е поискана персонална информация съгласно кодекса всеки един да получи каква сума му се дължи и извлечение от ведомостта”, каза още Никифоров.

По-рано в събота министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обеща, че забавените трудови възнаграждения на работниците от „Горубсо-Мадан” ще бъдат изплатени до 13:00 същия ден.

Късно вечерта в петък беше подписано споразумение за прехвърляне на концесията на изпадналото в затруднение предприятие „Горубсо - Мандан" на бизнесмена Николай Вълканов. Реалната собственост ще бъде на „Върба Батанци" АД, в което имат акции КЦМ-Пловдив и „Минстрой".

След като работниците получат заплатите си, ще бъде договорено и изплащането на осигуровките. Според икономическия министър Делян Добрев важното е не просто парите да бъдат платени на работниците, но и те да имат гарантирано бъдеще.

Трима инвеститори бяха проявили интерес към „Горубсо-Мадан". Освен новият собственик на дружеството, преговори се водеха и с „Химимпорт" и Първа инвестиционна банка.

Въпреки че изплащането на закъснелите възнаграждения започна от страна на новия концесионер на предприятието, миньорите не могат да се върнат на работа, докато не бъдат изчистени предписанията на Главна инспекция по труда. Очакванията са това да стане до 2-3 дни.

#Горубсо-Мадан #Валентин Никифоров #КНСБ #Делян Добрев #министър на икономиката #заплати #концесия #Николай Вълканов #КЦМ-Пловдив #Минстрой #Първа инвестиционна банка #Химимпорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници