Меркел: За Украйна трябва конкретно решение, не подписи на хартия

Меркел: За Украйна трябва конкретно решение, не подписи на хартия
Ангела Меркел на посещение в Италия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

За разрешаване на конфликта в Украйна има нужда от конкретен напредък в преговорния процес, който да не е само на харитя, заяви германският канцлер Ангела Меркел във Флоренция след среща с италианския премиер Матео Ренци.

"Необходимо е да обсъдим процесите и да достигнем до нещо конкретно, а не само до решения на хартия", коментира Меркел.

Канцлерът подкрепя провеждане на среща във формат "нормандска четворка" /Русия, Украйна, Франция и Германия/ във връзка с кризата в Украйна и стриктното изпълнение на Споразумението от Минск.

По-рано беше планирано, че срещата на лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия ще се проведе преди края на януари в Астана. Тези планове може да се променят, защото през последната седмица ситуацията в зоната на конфликта в Донбас ескалира драстично. Според говорителя на Владимир Путин, Дмитрий Песков, при подобни обстоятелства едва ли е възможно да се подготви срещата, предаде ТАСС.

В същото време Украйна съобщи, че "руски терористични групи" порвеждат масирана атака по фронтовата линия в източната част на страната.

"Руски терористични групи са нарушили всички основни мирни споразумения… и днес провеждат масирани настъпателни операции", каза секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов, цитиран от АФП.

Москва категорично отрече да е изпращала войници през границата с Украйна.

#Украйна #Русия #Ангела Меркел #Меркел #Москва #Италия #Матео Ренци #Донбас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници