Учени успяха да забавят скоростта на светлината

Учени успяха да забавят скоростта на светлината
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A

Едно от първите неща, на които ни учат в училище е, че няма по-бързо нещо от светлината. Скоростта на светлината във вакуум е теоретично най-голямата възможна скорост в природата, приблизително равна на 300 000 km/s. Скоростта на светлината се смята за абсолютна. Тя се разпространява по-бавно в материали като вода и стъкло, но се връща към обичайното в свободно пространство.

Оказва се обаче, че тази максима трябва да бъде преосмислена, след като шотландски учени са успели да забавят скоростта на светлината. Те са насочили фотони през специална маска, която е променила формата им. След това фотоните са продължили да се движат с по-ниската скорост дори след като са се върнали в свободно пространство, съобщава Би Би Си.

Учените от университета на Глазгоу и университета "Хериът-Уат" са успели да забавят фотоните с няколко милионни от метъра, но това е достатъчно, защото светлината се използва за много точни измервания, например на разстоянието на Луната от Земята.

В този план не се очакват изненади, но на учените, използващи лещи с много широка апертура за измерване на много малки разстояния, може да се наложи да преразгледат поведението на фотоните.

Фотон (от гръцки φωτός — светлина) е елементарна частица, един от калибровъчните бозони, който е преносител на квант енергия на електромагнитното излъчване. Отличава се от другите елементарни частици по това, че има нулева маса в покой, което означава, че във вакуум се движи със скоростта на светлината.

#светлина #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници