Сумата от 76 млн. франка е договорена по Българо-швейцарското споразумение

Сумата от 76 млн. франка е договорена по Българо-швейцарското споразумение
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сумата от 76 млн. швейцарски франка е междинният резултат по Българо-швейцарското споразумение за сътрудничество. Това заяви на брифинг вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев.

Той посочи, че пълното договаряне на средствата е финалният резултат, който преследваме.
„На база доброто сътрудничество, което двете страни успяха да покажат през последните години, имаме всички шансове да доведем нещата до добър край, отбеляза Дончев.

По думите му не става дума за техническо сътрудничество в рамките на подписаното споразумение, а за истинско партньорство, за което и двете страни са достатъчно мотивирани.

„Говорим не само за трансфер на пари, а и на опит, за създаване на дългосрочни предпоставки за партньорство между институциите, каза той.

По думите му, от особена важност са няколко големи проекта - "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност", който е на стойност 23 430 швейцарски франка, а другият е "Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци", който е на стойност 8 823 267 швейцарски франка.

Дончев спомена и за други два интересни проекта. Единият предвижда модернизирани трамваи за София от град Базел с общ бюджет 3 000 000 швейцарски франка, от които 2 550 000 швейцарски франка са швейцарска помощ, а другият е методическа подкрепа за развитие на "зелените" обществени поръчки в България с общ бюджет 545 000 швейцарски франка, от които 463 250 швейцарски франка са швейцарска помощ.
Вицепремиерът уточни, че не на последно място е и проект за внедряване на системата за дуално обучение в България, като по него страната ни ще ползва не само средства, но и швейцарски опит.

#проекти #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници