10-те край Донецк били пометени от "висока кинетична енергия"

10-те край Донецк били пометени от "висока кинетична енергия"
A A+ A++ A

Десетте жертви от обстрела на пътническия автобус край донецкото селище Волноваха за загинали от въздействието "на обекти с висока кинетична енергия".

Това съобщи зам-ръководителят на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Александър Хуг. Той добави, че засега е невъзможно да се установи типът оръжие.

"Не съм готов да говоря за типа използвано оръжие, за да избегна спекулациите, но мога да кажа, че това са били осколки с различен размер", отбеляза той. По думите му обстоятелствата може да свидетелстват, че се е използвало тежко въоръжение: "Това че на място са загинали 10 души, говори, че това е било тежко оръжие", поясни Хуг.

Той също изтъкна, че мисията от наблюдатели на ОССЕ е предложила да се създаде работна група за разследването на трагедията. В нея ще влязат представители на Съвместния център за контрол върху примирието, както и представители на Украйна, Русия и Донецк. Независимото разследване ще се извършва паралелно с разследването на украинските власти.

По думите му мисията на ОССЕ вече е провела в Донецк редица работни срещи, за да "си изясни какво е станало във Волноваха". "Наблюдателите вече посетиха мястото на трагедията и болниците, където има ранени", каза още Хуг.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и председателят на ОССЕ, сръбският външен министър Ивица Дачич призоваха страните за спазват примирието и веднага да седнат на масата за преговори.

#Волноваха #автобус #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници