Съдът реши: Жоашен остава в ареста в Хасково

Съдът реши: Жоашен остава в ареста в Хасково
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фриц-Жоли Жоашен, за когото се твърди, че е близък до братята Куаши, ще остане в ареста в Хасково. Това реши окръжният съд, който днес гледа мярката за неотклонение на чужденеца, съобщава БГНЕС.

За Жоашен има Европейска заповед за арест (ЕЗА). Тя е издадена от прокуратурата във френския град Бобини по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница.

Вчера, 12 януари, в прокуратурата е постъпила втора Европейска заповед за арест, издадена срещу Жоашен, но от съд в Париж. Обвинението е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Образувано е производство по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест в Окръжен съд – Хасково.



Френският гражданин е контактувал с един от двамата братя Куаши, окървавили Париж миналата седмица.

Днес адвокатът на Жоашен - Ради Радев, заяви в Хасково, че притеснителното във втората европейска заповед за арест е, че става дума за участие в терористична мрежа.

"Разбира се, това са твърдения, които трябва да се доказват", допълни Радев. Радев добави, че  Жоашен не е наясно за какво е задържан и сега ще му дадат възможност да се запознае с европейската заповед за арест. "Ще се запознае и неговото становище, каквото и да е, при всички случаи ще бъде екстрадиран", добави Радев.

Що се отнася до подозренията, че Жоашен е имал връзка с единия от братята Куаши, Радев уточни, че не е разговарял по този въпрос с клиента си.

"Вчера се опитах някои работи да му кажа, обаче, но той отказа да разговаря на тази тема. Може би не разбра за какво става въпрос, а делото беше във връзка с неговото детенце, съпругата му го обвинява, че той го е отвлякъл и така", заяви Радев.

"Ние с  Жоашен вече се срещаме много пъти и взаимно си имаме доверие. И аз съм впечатлен, че е добър съпруг", заяви още Радев.

Юристът посочи още, че Жоашен е споделил с него, че е пътувал зад граница преди да сключи брак.

 "Преди да сключи гражданки брак е пътувал до светите места в Саудитска арабия, на поклонение е бил. Аз го попитах общо – в Близкия изток имал ли е пътувания, каза – да. А съдбата на детето е ясна. Когато съобщиха на майката, тя със съдействието на френското посолство, в Свиленград си го прибра и заминаха за Париж", разказа адвокатът.

"Автобусът, с който е пътувал Жоашен е бил туристически, пътувал е от Париж, като последната крайна спирка е била Истанбул, уточни още адвокатът му.

Фриц-Жоли Жоашен, на 29 години, французин от хаитянски произход, "няколко пъти е контактувал с Шериф Куаши, едни от двамата братя", заяви прокурорката Дарина Славова, цитирана от Франс прес. Той бе задържан на ГКПП "Капитан Андреево" въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА).

#Фриц-Жоли Жоашен #арест #Хасково

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници