Интерпол обяви Янукович за издирване

Интерпол обяви Янукович за издирване
Янукович се издирва от Интерпол. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Интерпол обяви бившия украински президент Виктор Янукович за международно издирване, заедно със сина му Александър. 

Международната полицейска организация със седалище във френския град Лион издирва и бившия премиер Николай Азаров.

Интерпол постави името на бившия президент на Украйна в списъка на издирваните почти година, след като Янукович избяга от страната заради случилото се на „Майдана".

Срещу Янукович са повдигнати обвинения в злоупотреба с държавно положение и присвояване на държавно имущество. Издирването е по молба на правосъдното министерство на Украйна.

Включването му в списъка на издирваните е облекчение за украинското правителство, което е критикувано, че не е събрало достатъчно доказателства, за да получи „червена бележка" от Интерпол и подкрепа от ЕС за санкции срещу бивши украински държавници.

Интерпол трябваше да сформира специална комисия за вземане на решение за молбата на украинското вътрешно министерство, главната прокуратура и службите за сигурност на Украйна.

В международния списък на издирваните от Интерпол ("червена бележка" - искане за екстрадиция в Украйна): Виктор Янукович, Александър Янукович (син на бившия президент), Микола Азаров (бивш премиер на Украйна), Раиса Богатирова (бивш здравен министър), Юрий Колобов (бивш финансов министър), ГБ Дзекон (бивш ръководител на Ukrtelecom), написа в профила си във „Фейсбук" украинският вътрешен министър Арсений Аваков.

#Виктор Янукович #Интерпол #Лион #ЕС #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници