Поправки в споразумението от Шенген на дневен ред в Париж

Поправки в споразумението от Шенген на дневен ред в Париж
Френският президент Франсоа Оланд посреща италианския вътрешен министър Анджелино Алфано пред Елисейския дворец Снимка: ЕРА/БГНЕС
A A+ A++ A

Засилване на контрола по външните граници на Евросъюза и задълбочаване на сътрудничеството между интернет операторите поискаха в декларация министрите на вътрешните работи на 11 европейски държави, които разговаряха в Папиж часове преди милионния марш срещу тероризма.

Една от целите е да се пресекат екстремистките сайтове, сочи документът от съвещанието по въпросите на борбата срещу тероризма с участието на американския министър на правосъдието Ерик Холдър, предаде АФП.

Най-напред трябва много бързо да приключим започнатата работа с Комисията за затягане при непроменено европейско право на контрола на европейските граждани, когато преминават външните граници на Съюза, уточни френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов в изказване след съвещанието.

Ръководителите на министерствата на вътрешните работи наблегнаха на спешната необходимост от усъвършенстване на системата за обмен на данни между летищата вътре в ЕС относно придвижването на пътници.

Че една от темите на днешните разговори ще бъде Шенген подсказаха в изявления още преди заминаването си за френската столица някои от участниците.

Министърът на вътрешните работи на Испания Хорхе Фернандес Диас ще защити в Париж промяна на Шенгенското споразумение.

"Ние ще защитим въвеждането на проверки по границите и е възможно като последица да се наложи да променим споразумението от Шенген, което постановява свобода на движение в шенгенското пространство, обхващащо 26 държави, от които 22 от Европейския съюз", заяви министърът пред в. "Паис" преди съвещание на министрите по този въпрос в Париж.

Целта е да се даде възможност за контрол на границите в шенгенското пространство и така да се ограничи мобилността на ислямистките бойци, завръщащи се в Европа, коментира АФП.

На противоположна позиция по въпроса е външният министър на Италия Паоло Джентилони, който смята, че прекратяването на действието на Шенгенското споразумение заради терористичната заплаха би било грешка.

„Шенген ни гарантира свободата на движение и ако заради няколко десетки терористи се откажем от тази свобода, това ще бъде голям подарък за тях”, каза министърът в ефира на телевизия Sky TIG.

Но в интервю за вестник "Република" Джентилони пояснява, че правителството ще поиска от парламента подкрепа за засилване и реорганизация на борбата с тероризма, включително и зад пределите на страната.

„Ненамесата е илюзорна и опасна линия, тъй като е опасно да се смята, че това не ни касае и че някой друг – американците – трябва да решат проблема вместо нас”, отбелязва министърът. „За пръв път в Близкия изток се появи терористична групировка, притежаваща безпрецедентна военна, икономическа, пропагандистка и организационна мощ. А това, което се случи във Франция е сигнал за тази заплаха”, сочи Джентилони.

 

 

#тероризма #Шенген #Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници