Скрападжиите ще търгуват безкасово

Скрападжиите ще търгуват безкасово
Законопроектът за управление на отпадъците не се хареса на търговците на скрап, които организираха няколко протеста в София. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Всички разплащания по сделки с отпадъци от черни и цветни метали ще се извършват по безкасов път, реши парламентарната комисия по околна среда.

Депутатите от комисията приеха окончателно на второ четене текста за безкасовото разплащане от предложения от Министерския съвет законопроект за управление на отпадъците, предаде БГНЕС.

Текстът предизвика спор сред членовете на комисията заради разногласията около сумата, над която да се извършват безкасови плащания.

Депутатите от левицата Петър Курумбашев и Румен Такоров искаха това да става за сделките над 500 лева.

Георги Божинов и Борислав Стоянов независимо един от друг твърдяха, че това трябва да става, когато металите са на стойност над две минимални работни заплати, а Митко Захов предложи когато са на стойност над три минимални работни заплати.

Джевдет Чакъров пък имаше идея това да става при сделки над 15 000 лева.

„С този текст ще създадем и фирми в черния сектор. Въвеждайки изключително тежки ограничения, имаме риска да разцепим бизнеса на изцяло бял и изцяло черен“, заяви Курумбашев.

„Много по-трудно се контролира безкасово плащане, отколкото касово плащане. По-добре е да имаме строг режим първоначално и след това се надяваме нещата в България да се променят“, смята синият депутат Лъчезар Тошев.

Физическите лица ще могат да предават отпадъци от черни и цветни метали само с битов характер при наличие на декларация за произход, като ще трябва да правят това безвъзмездно и само на специални площадки или чрез кампании, организирани от кметовете на общините.

Депутатите обаче отложиха дебатите по текста, който регулира дейностите с отпадъци от метали и електрическо оборудване, негодни за употреба батерии и акумулатори и излезли от употреба автомобили.

Причина за отлагането стана фактът, че депутатите не бяха добре запознати с решението на Конституционния съд от сряда. То на практика обяви за противоконституционни текстове в сега действащия Закон за управление на отпадъците, които на практика са идентични по съдържание и смисъл с ал. 1.

Депутатите решиха само при наличието на сертификат да става предаването на кабели и електропроводници, елементи на електронната съобщителна инфраструктура, елементи и части от подвижния железопътен състав, железния път, всякакви елементи и части от пътната инфраструктура, като пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление или воднонапоителни системи и съоръжения, както и на металосъдържащи паметници или части, или елементи от тях.

Лицата, извършващи дейности с черни и цветни метали, ще са длъжни да осигурят на всяка площадка 24-часово видеонаблюдение в едномесечен срок от получаване на разрешението и да съхраняват записите в продължение на една година.

#околна среда #отпадъци #черни и цветни метали #Петър Курумбашев #Румен Такоров #Джевдет Чакъров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници