Кои са терористите от "Шарли ебдо"? Вижте повече за тях

Кои са терористите от "Шарли ебдо"? Вижте повече за тях
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Братята Шериф и Саид Куаши белязаха света с брутален разстрел в редакцията на сатиричния седмичник в Париж на 7-и януари, при който загинаха 12 души, двама от които полицаи. Какво знаем за тези атентатори обаче? "Франс прес" публикува малко повече информация за двамата радикални ислямисти.

Шериф Куаши е роден на 28 ноември 1982 година в Париж. Понякога е използвал името Абу Исен. Той е бил част от мрежата Buttes-Chaumont, която е изпращала радикални елементи в Ирак през миналото десетилетие. Куаши е бил арестуван през 2005 година и по-късно е бил осъден на три години затвор, включително 18 месеца условна присъда.

На процеса през 2008 година е заявил, че действията му са продиктувани от отношението на американските войници към затворници в Багдад. През 2005 година адвокатът на Шериф е заявил в интервю, че клиентът му не е религиозен като цяло. „Той пиеше, пушеше трева, спеше с жени и се изхранваше с доставяне на пица", обяснява Винсен Оливие.

Шериф е заявил пред съда по време на процеса срещу него, че той е работил в хранителен магазин и че обича да слуша рап. След излизането му от затвора, той е свързван от полицията с опит за бягство от затвор на Аит Али Белкасем.

Белкасем е бивш член на Алжирската въоръжена ислямска група, която е отговорна за няколко бомбени нападения и отличане на самолет във Франция през 90-те години на XX век.

Той е осъден на доживотен затвор през 2002 година за атентат на жп гара в Париж през октомври 1995 година, при който са били ранени около 30 души.

За Куаши също се подозира, че е имал близки връзки с френския джихадист Джамел Бегал, който излежава 10-годишна присъда за план за измъкване на Белкасем от затвора през май 2010 година и опит за атентат срещу американското посолство в Париж след обучение в тренировъчен лагер в Афганистан.

През май 2010 година полицията арестувала Куаши, Бегал и други, заподозрени в тероризъм. Прокуратурата е установила, че Бегал е играл значителна роля в радикализирането на Куаши, който е определян като „ученик", който се е шляел около Бегал. Полицията е открила в дома на Куаши редица арабски текстове, както и видеа с речи на членове на „Ал Кайда". Проверен е и компютърът му - влизал е в редица ислямски, джихадистски сайтове и в сайтове за детско порно.

France 3 TV обаче информира, че Шериф е „предпочитал хубави момичета пред джамията" в периода около 2005 година, когато е направен филм за живота и надеждите му.

Саид Куаши е роден на 7 септември 1980 година в Париж. Той е живял в Реймс повече от година, според съсед.

#Шарли #Париж #Франция #атентат #Куаши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници