Марин льо Пен настоява за референдум - да върне гилотината в страната

Марин льо Пен настоява за референдум - да върне гилотината в страната
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Националистът Марин льо Пен настоява смъртното наказание да бъде възстановено във Франция. Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален фронт” изрази това мнение пред телевизионния канал „Франс 2” в четвъртък, по повод кървавата трагедия в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", при която 12 души бяха разстреляни от джихадисти.

„Аз лично смятам, че смъртното наказание трябва да съществува в съдебния ни арсенал”, посочи тя и допълни: „Винаги съм казвала, че френският народ трябва да се произнесе по въпроса на референдум”.

Марин льо Пен обяви още, че възнамерява да обсъди с държавния глава Франсоа Оланд мерки за защита на френските граждани от радикален ислям. Веднага след атентата в сряда Марин льо Пен произнесе пламенна реч, в която нарече радикализма „отвратителна идеология”.

„Не бива да се боим да кажем, че това е терористична атака, проведена в името на радикалния ислям”, посочи още националистическият лидер. „Свърши времето на отричането и лицемерието. Крайното противопоставяне на ислямския фундаментализъм трябва да се прокламира високо и ясно”, убедена е председателката на френската крайна десница.

Припомняме, че смъртното наказание във Франция е отменено със закон през 1981 г. То е забранено от Конституцията на страната, както и от няколко международни споразумения, по които Франция е страна. От времето на Революцията дотогава то се е извършвало с гилотина – единственият законен метод в страната. Последната екзекуция е извършена през 1977 г.

Льо Пен бе кандидат на президентските избори през 2012 г., когато постигна рекорден резултат от 17,9% подкрепа, след като получи гласовете на 6,4 милиона избиратели. Тогава тя бе трета след Франсоа Оланд и тогавашния държавен глава Никола Саркози.

Според социолозоте, при следващия вот тя има шанс да стигне до балотаж.

#Марин Льо Пен #Шарли #Франсоа Оланд #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници