Исландия ще оттегли молбата си за членство в ЕС

Исландия ще оттегли молбата си за членство в ЕС
Снимка: worldtodaybg.com
A A+ A++ A

Исландският премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон планира скоро да оттегли молбата за членство на страната в ЕС, съобщава EUobserver.

Исландия подаде молба за членство през 2009 г., когато бе изправена пред фалит. Преговорите с Брюксел забуксуваха в тежките изисквания, които застрашават риболова и фермерите. Освен това банковата криза сериозно влоши икономическата ситуация в островната държава, където живеят най-малко 300 000 души.

През май 2013 г. новото правителство на Исландия, което е коалиция на така наречените "евроскептици", замрази преговорите. Това решение бе взето на фона на напрежението между ЕС и Исландия, които възникнаха заради политиката за риболов на Европейския съюз. Брюксел предоставя риболовни квоти, които не са изгодни за Рейкявик. Ловът и продажбата на риба съставляват близо 90% от икономиката на островната държава. В средата на 2013 г. ЕС наложи забрана за продажба на фарьорска херинга в ЕС и заплаши да въведе подобни забрани за скумрия, уловена в Исландия.

Официалната причина за това е, че риболовните практики на исландските рибари представляват заплаха за рибните пасажи и дългосрочните рибни ресурси близо до бреговете на континента.

#Сигмундур Давид Гунлаугсон #Исландия #Рейкявик #ЕС #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници