Тодор Танев: Не съм Наполеон, но ще наложа реформи в образованието!

Тодор Танев: Не съм Наполеон, но ще наложа реформи в образованието!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Не съм се взел насериозно като Наполеон, но са наложителни реформи. Целта ми не е властта, а да направя образованието национален приоритет", заяви просветният министър Тодор Танев в неделя сутрин в ефира на БНТ.

По негово мнение най-основните проблеми са: във висшето образование - безработицата, която създава, а в училищното образование - че учениците са немотивирани. Със старото мислене трябва да се приключи, категоричен бе той.

Проф. Танев няма намерение да отнема лицензи на университети, но цели да бъде изградена колежанска система на образование - колежи, които да са надстройка над средното образование.

"Радикално трябва да се сменят учебните програми, за да бъде адекватно обучението на съвременността. Технологиите промениха тотално системата на обучение. Един съвременен ученик е от поколението на смартфона и е на три клика от информацията в "Гугъл". Колкото и да знае един преподавател, той не може да се сравнява с "Гугъл", затова трябва да се грабва вниманието на ученика по други начини", категоричен е министърът и добави, че е нужен постоянен диалог между учител и ученик.

Тодор Танев е категоричен, че учителските заплати радикално трябва да бъдат вдигнати в най-кратък срок и обеща това да не е синдикален ентусиазъм или с извиване на ръце. Според него много от средствата в образованието не са добре използвани.

 

#Тодор Танев #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници