Обледяване на самолета на Air Asia причинило трагедията?

Обледяване на самолета на Air Asia причинило трагедията?
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Два големи обекта от падналия преди дни в Яванско море самолет на малайзийската компания Air Asia са били забелязани и разследващи се отправят към мястото, предадоха световните информационни агенции.

"Мога да ви уверя, че това са частите от издирвания самолет", каза директорът на индонезийската Национална спасителна и издирвателна агенция Бамбанг Соелистио и припомни, че е открита и следа от гориво.  

Ройтерс допълва, че отломките са на дълбочина 30 метра. Издирват се и черните кутии. Съобщава се обаче, че лошото време продължава да спъва операцията. 

Изключително тежките метеорологични условия биха могли да са и една от причините за катастрофата със самолета на авиокомпании Air Asia, се посочва в доклад на индонезийската Метеорологична, климатична и геофизична агенция, цитиран от в. "Стрейт таймс", предаде ТАСС. 

Възможно е да се е стигнало до обледяване на самолета, в резултат на което са били повредени двигателите, се казва в доклада, но се подчертава, че тази версия се основава на метеорологичните сводки, но изобщо не е окончателен извод от разследването.

Представител на агенцията подчерта, че преди полета представената прогноза за времето е показала, че маршрутът, по който самолетът ще поеме, буди безпокойство.

Междувремено бе съобщено, че Индонезия временно е забранила на Малайзия полети в маршрута на QZ8501, докато тече разследването. Tази стъпка се предприема, защото авиокомпанията е нарушила разписанието на полетите по въпросния маршрут. Тя е имала разрешение да лети във вторник, четвъртък и събота, а катастрофата стана в неделя,но компанията тогава не е подала никакво искане за промяна на разписанието.

Припомняме, че самолетът на Air Asia с 155 пътници и 7 души екипаж изчезна на 28 декември 40 минути след излитането от Индонезия за Сингапур. Досега са намерени части от машината и 30 трупа. Лошите метеорологични условия пречат на издирвателните операции в Яванско море. 

Общо в операцията участват няколко държави с 65 кораба, 14 самолета и 19 хеликоптера.

#самолет #Air Asia #Индонезия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници